Antik çağda adı ‘Agrilia’ olan Alaçatı, Batı Anadolu tarihindeki İon medeniyetinin tam merkezinde yer alır. En yakın İon kentleri, bugün Alaçatı’nın bir köyü olan Ildırı-eski adı Erythrai, Sakız Adası- Chios, ve Urla İskelesi-Klazomenai’dir. Ayrıca Alaçatı dünyaca ünlü Efes antik kentine sadece 155 km. uzaklıktadır.
Bugün İzmir ilinin Çeşme ilçesine bağlı olan Alaçatı, Çeşme Yarımadası’nın inceldiği yerde, denizden 3 km içeridedir. Alaçatı’nın kuzeyinde uzun kumsal plajlarıyla ünlü Ilıca, güneyinde pek çok rüzgar sörfü kulübüne ev sahipliği yapan Alaçatı Limanı, batısında ise zeytinliklerle ve yeni gelişmekte olan şarap bağlarıyla kaplı Karadağ bulunur.
Alaçatı’nın renklerini keşfedin...
Alaçatı’nın dar sokaklarını en genci 100 yılı aşmış, ve son yıllarda hızla restore edilmeye başlanmış eski taş Rum evleri süsler. Koruma altına alınmış tarihi mimari dokusuyla Alaçatı, Ege’nin en iyi korunmuş kasabasıdır.Yaz aylarında çok yoğun ve hareketli olan Alaçatı’da, sakin güzelliği sevenlerin tercihi, yazdan bir farkı olmayan ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Alaçatı’da deniz ve şifalı sular
• Bozulmamış bembeyaz kumsalları ve güzel küçük koylarıyla Ege denizinin en güzel ve keyifli yerlerinden biridir.
• Alaçatı dünyada rüzgar sörfü açısından ilk üç merkez arasında gösterilmektedir.
• 2006 Avrupa Freestyle şampiyonası (European Freestyle pro-tours) ve Profesyonel Rüzgar Sörfçüleri Birliğinin Dünya Slalom Şampiyonası’nın Alaçatı’da yapılması Türkiye’yi bu alanda dünyaya tanıtmıştır. Ayrıca deniz kayağı ve kite-surfing de yapılabilmektedir.
• Alaçatı’nın hemen yanı başında Çeşme yarımadasında şifalı termal sulardan ve şifalı çamur banyosundan faydalanabileceğiniz kaplıca/spa noktaları vardır.
Alaçatı’nın lezzetleri
• Alaçatı, gerek Ege’nin geleneksel lezzetlerini gerekse yerel ot ve ürünlerle pişirilmiş modern mutfağı sunan çok çeşitli restoranlarıyla gerçek bir gurme kasaba haline gelmiştir. Ayrıca yörede gittikçe zenginleşmekte olan şarap bağları da ziyaret edilebilir.
• Cumartesi günleri kurulan çok renkli yerel Pazar ve her gün halka açık yapılan balık mezatı kaçırılmayacak Alaçatı tecrübeleridir.
• Her yıl Nisan ayında düzenlenen Alaçatı Ot Festivali ve 2014 itibariyle yılda iki kez (Haziran, Ekim) yapılan Kaybolan Lezzetler Festivali, yöresel ve geleneksel lezzetleri korumaya ve kutlamaya yönelik keyifli ve renkli etkinliklerdir.
Alaçatı’da sanat ve diğer aktiviteler
• Alaçatı birçok galeri ve yaratıcı sanatçı ve zanaatkara ev sahipliği yapmaktadır, ve ayrıca antikacı dükkanları, tasarım butikleri ve yöresel ürünler satan küçük dükkanlarını keyifle gezebilirsiniz.
Alaçatı yakınında gezilecek yerler
• Alaçatı bölgeyi keşfetmek için mükemmel merkezi bir konumda yer almaktadır. Buradan Ilıca plajlarına ve termal kaplıcalarına, Çeşme yarımadasına, Ildırı’daki Erithyrai antik kalıntılarına, Dalyan köyde marina ve balık restoranlarına, Karaburun’a ve İzmir’e kolayca geziler yapabilirsiniz.
• Ünlü Efes Antik kenti ve Selçuk, Meryem Ana’nın Evi, ve kuzeyde de Bergama gününbirlik gidilebilecek önemli tarihi merkezlerdir.
• Ayrıca Çeşme’den Yunanistan’ın Sakız adasına da günübirlik veya daha uzun geziler mevcuttur.